Talathi Exam Model Paper No.-9

Talathi Exam Model Paper No.-9

1. Dilli Chalo is the famous call that you would associate with …
a. Lal Bahadur Shastri
b. Acharya Binoba Bhave
c. Subhash Chandra Bose
d. Bhagat Singh

Ans-(c)

2. The freezing point of water is …
a. Zero K
b. 273.15 K
c. 313.16 K
d. 474.15 K

Ans-(b)

3. Which country’s constitution is the source of the Fundamental Rights of theConstitutionof India?
a. The UK
b. Ireland
c. The US
d. Former Soviet Union

Ans-(c)

4. A normal human being has … chromosomes in all.
a. 42
b. 44
c. 46
d. 48

Ans-(c)

5. ‘Bogey’ and ‘Fore’ are the terms that you would associate with
a. Chess
b. Snooker
c. Golf
d. Billiards

Ans-(c)

6. Discovery of India is a famous book written by …
a. Mahatma Gandhi
b. Pt. Jawaharlal Nehru
c. Maulana Abdul Kalam Azad
d. Dr. Rajendra Prasad

Asn-(b)

Choose the correct option from the choices given under the question

7. You have _______ all that is necessary.
a. do
b. doing
c. done
d. did
Ans (c)
8. He made a sign to the others ________ they might safely come back.
a. what
b. that
c. when
d. where
Ans (b)
9.  He waited ______ the lion to jump out of the cage.
a. in
b. to
c. at
d. for
Ans (d)
10.  If I am killed, you know _______ you must do.
a. that
b. what
c. when
d. where
Ans (b)
11. A number is increased by 20% and then it is decreased by 10%. Find the net increase or decrease in %
a.  10% increase
b.  10% decrease
c.  8%increase
d.  8% decrease
Ans (c)
12. The product of two positive numbers is 2500 if one number is 4 times the other, the sum of the two numbers is ______
a.  25
b.  125
c.  225
d.  250
Ans (b)
13. Which of the following is the largest number which is exactly devisable by 7,9 and 15?
a.  9450
b.  9765
c.  9865
d.  9550
Ans (b)
14. What percent of 5/8 is 8/5?
a.  100
b.  64
c.  256
d.  1024
Ans (c)
15. 2.3 + 6.5 – 7.1 + 4.9 -1.4 + 8.6 – 5.3?
a.  8.5
b.  8.6
c.  8.7
d.  8.4
Ans (a)
16. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as ‘Y’.
a.  I
b.  B
c.  L
d.  X
e.  Y
Ans : (b)

17. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
a.  Stem
b.  Tree
c.  Root
d.  Branch
e.  Leaf
Ans : (b)

18. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using each letter only once in each word ?
a.  None
b.  One
c.  Two
d.  Three
e.  Four
Ans : (d)
19. In a certain code FINE is written HGPC.
How is SLIT written in that code ?
a.  UTGR
b.  UTKR
c.  TUGR
d.  RUGT
e.  None of these
Ans : (e)

20. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘Potato’ is called ‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following grows underground ?
a.  Potato
b.  Guava
c.  Apple
d.  Banana
e.  None of these
Ans : (d)
More Talathi Exam Papers

One thought on “Talathi Exam Model Paper No.-9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *