Talathi Exam Paper No.-10

Talathi Exam Paper No.-10

Talathi Exam Paper- The following talathi model exam paper is useful for Nagpur Collector Office Talathi Recruitment 2014, Pune Talathi Exam 2014, Nanded Talathi Exam 2014, Aurangabad Talathi Exam 2014 and more districts.

1. A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A’s share, 4 times B’s share and 7 times C’s share are all equal. The share of C is
a. Rs. 84         b. Rs. 147                 c. Rs. 196                     d. Rs. 240

Ans- (a)

2. .Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is      a. 24      b. 36          c. 17          d. 72

Ans-(d)

3. Sum of smallest six digit no. and greatest five digit no. is:
a. 199999           b. 201110   c. 211110     d. 1099999        e. None of these

Ans-(a)

4. The least prime no. is :    a. 0  b. 1  c. 2   d. 3   e. None of these

Ans-(c)

5. The sum of first 45 natural no’s is : a. 1035  b. 1280   c. 2070  d. 2140  e. None of these
Ans-(a)

6. If the letters in PRABA are coded as 27595 and THILAK are coded as 368451, how can BHARATI be coded?

a. 9657538      b. 9567538              c. 9675538       d. 9567568

Ans- (a)

7. If in a code language PARENT is written as BDFGJK and CHILDREN is written as MOXQUFGJ, how is REPRINT written in that code?

a. FGBFXGD      b. BGBFXJK           c. FGBUXJK            d. FGBXJK

Ans- (d)

8.         5,  9,  13,   17,  ?,   25  a. 27      b. 23       c. 21       d 19

Ans- (c)

9. 5 , 2,  7,  9,  16,  25,  ?   a. 41   b. 52        c. 48    d. 45

Ans- (a)

10. 4117,   5138,  6159,  7125,   ? a. 7138    b. 7659       c. 8115    d. 8179

Ans-(d)

11 You _______ made a mistake.
a. has
b. had
c. have
d. did
Ans (c)
12 The snake crawled _____ its hole.
a. into
b. in
c. for
d. on
Ans (a)
13 He thinks he is _______ (Article) Herculus.
a. a
b. an
c. the
d. none of these
Ans (a)
14 Suyash brought ________ (Article) dozen apples.
a. a
b. an
c. the
d. none of these
Ans (a)
15 He swam ________ (Article) Indian ocean.
a. a
b. an
c. the
d. none of these
Ans (c)

More Talathi Exam Model Papers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *