Talathi Exam Paper No.-14

Talathi Exam Paper No.-14

 

  1. Identify the odd man out

(a) Cow      (b) Pig       (c) Bull       (d) Hate

 

  1. If CAB=3123,  AID= 1943,  CHID= 38944 then HEAD=?

(a)  85144      (b) 3321       (c) 94483     (d) 4391

  1. 20.1 + 2.01 + 0.10 =?

(a) 0.1    (b)  10     (c)   0.01    (d) None of these

  1. What will be the 40 percent of a number whose 200 percent is 90?

(a) 18      (b) 45     (c) 16     (d) 36

  1. If 36 men do a work in 25 days, then in how many days will 15 men do it?

(a)      30        (b) 60        (c) 45     (d) 15

Direction for Question No. 6 to 8 – In each of the following questions, four words/ phrases are given below the numbered word. Choose the word/ phrase which is most nearly similar in meaning to the numbered word.

  1. INTEGRITY

(A) edifice          (b) honesty       (c) essence     (d) embodiment

  1. MONUMENTAL

(a) upright           (b) indefinite       (c) confusing     (d) memorable

  1. POLY

(A) entrance        (b) composure       (c) device     (d) investigation

  1. Complete the series    3, 5, 6, 10, 9, 15, 12, ?

(a) 18              (b) 14                (c) 20           (d) 22

10. Pune is larger than Sitapur, Sitapur is larger than Chittor, Raigarh is not as big as Sitapur but bigger than Jhansi. Chittor is not as big as Jhansi. Which is the smallest?

(a) Jhansi                (b) Pune          (c) Raigarh        (d) Chittor

 

Ans- 1 (d) 2 (a) 3 (d) 4 (a) 5 (b)   6 (b)  7 (d)  8 (c)  9 (c)  10 (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *